Make the most out of your ingredients
title image

4 tips voor een zero waste badkamer

4 tips voor een zero waste badkamer

Empty the Fridge - Zero waste badkamer

Maart is bijna voorbij en 3 maanden na de start van mijn persoonlijke zero waste challenge vind ik het tijd voor een kort verslag.

Wat heb ik veranderd? Wat ging vlot? Wat niet? Wat zijn mijn doelstellingen voor de volgende 3 maanden?

Op weg naar een verpakkingsloze badkamer

Ik had grootse plannen, die vaak gepaard gingen met het nodige opzoekwerk en bezoeken aan een hele hoop blogs, webshops en natuurwinkels om de juiste recepten en ingrediënten te vinden. Soms waren de benodigde componenten duur, of moest ik 5 verschillende flesjes kopen om 1 eindproduct te maken. Dat streeft het verpakkingsloze doel dan ook een beetje voorbij.

Bijgevolg ben ik er vooral in geslaagd om in de badkamer een aantal zero waste oplossingen te vinden. Hier vind je 4 gemakkelijk toe te passen oplossingen die je op weg helpen naar een zero waste badkamer.

1. De humble brush

Ik verving mijn gewone tandenborstel door een Humble brush. De humble brush heeft een handvat gemaakt van duurzame bamboo. De borstels zijn wel nog altijd van nylon. Blijkbaar zijn er wel alternatieven, maar die gaan nooit voldoende lang mee.

2. Gewone zeep

In plaats van een pompje handzeep ga ik vanaf nu een ouderwetse blok zeep gebruiken. Gebruik jij toch liever een pompje? In verpakkingsloze winkels kan je handzeep in bulk kopen. Je moet enkel je eigen gerecycleerde pompje meenemen of daar eentje uit glas kopen.

3. Wattenschijfjes van molton

Ik maakte mijn eigen wattenschijfjes van een stuk oude molton die ik nog had liggen. Als je een naaimachine hebt, zijn deze super snel gemaakt. Een uurtje werk en je hebt daarna ronde wattenschijfjes die je gewoon in de wasmachine steekt als ze gebruikt zijn. Klik hier voor een tutorial.

4. Nooit meer puistjes

Ik heb regelmatig last van puistjes en koop normaal zo’n uitdrogende zalf. Ze was net op en bijgevolg ging ik op zoek naar een zero waste alternatief.

 • Ik mengde een beetje honing met kaneel en doet dit in een afgesloten potje (ik gebruikte een klein glazen potje van opgebruikte oogcrème).
 • Elk avond smeerde ik een beetje van dit goedje op een bestaand of opkomend puistje.
 • Honing is een natuurlijk antibioticum en kaneel heeft ontsmettende eigenschappen. Een super-combo dus om die venijnige puisten letterlijk de kop in te drukken. En ‘behold’ ik in tijden niet meer zo’n gave kin gehad!

De badkamer blooper: Natuurlijke deo

Ik kocht een glazen verstuiver met deo met rozengeur die je dan telkens kan bijvullen. Geen denderend succes. Misschien omdat ik het parfum van mijn normale deo-roller zo gewoon ben… maar ik was me heel de tijd bewust van mijn eigen geur en vond niet dat ik ‘fris’ rook. Voorlopig laat ik dat departement dus nog even bij het oude. Afval verminderen als doel hebben wil nog niet zeggen dat ik stinkend door het leven moet gaan.

Andere kleine veranderingen

 • Ik hield mijn oude eierkartons bij en gaf die aan de eierboer op de lokale markt. Een win win… hij moet wat minder kartons kopen en ik heb minder afval.
 • Ik deed een eerste ‘shopping-spree’ bij Robuust. Zo kocht ik o.a. gedroogde veenbessen, zonnebloempitten, gierst, gedroogde pruimen en oregano. Eens je je erop instelt is het eigenlijk super eenvoudig om – voor droge ingrediënten – verpakkingsloos te gaan winkelen. Je neemt je eigen potjes mee, je weegt ze en vult ze naar keuze. Vervolgens wordt het potje opnieuw gewogen en het begin- en eindgewicht t.o.v. elkaar verrekend.

Mijn zero waste uitdagingen

Mijn badkamer begint er dus al aardig zero waste uit te zien, maar op andere vlakken ging het minder vlot.

 • Zo heb ik bijvoorbeeld nog geen goede oplossing gevonden voor het kopen van vlees of vis.
  Ik probeer het wel al zoveel mogelijk bij de vlees- of visboer te kopen om toch al een beetje te besparen op verpakkingen. Maar met mijn eigen bokaal de winkel binnenlopen, vind ik op dit moment precies nog een brug te ver. Iemand een goed idee hoe ik dit kan oplossen?
 • De grootste valkuil was voor mij toch tijdsgebrek.
  Af en toe wil je gewoon nog even snel naar de winkel om een paar dingen te kopen en dan is het toch net iets gemakkelijker om dat voorverpakte pak spinazie te kopen in plaats van een losse bos bij de Marokkaan.

Blijkt dat op voorhand plannen en slim shoppen essentieel is om zoveel mogelijk verpakkingsloos in te kopen.

Zero waste voor de komende 3 maanden

Al bij al ben ik best tevreden met mijn realisaties, maar er is nog werk aan de winkel. De komende maanden kan ik een paar projectjes op vlak van kuisen in gang steken.

Verwacht je aan poetsen op grootmoeders wijze met borax, soda en bicarbonaat! To be continued…

6 Commentaren
 • april 1, 2015

  interessant. Die wattenschijfjes staan ook op mijn todo-lijstje (ergens vanonder weliswaar).

 • mieke
  Beantwoorden
  april 2, 2015

  Leuk ! Je bent al aardig op weg !
  Poetsen met soda , bicarbonaat , azijn en citroen : het werkt verslavend , want het werkt minstens even goed dan al die speciale reinigers die meer vervuilend zijn dan wat anders en duur ook enz .
  Borax heb ik voorlopig nog niet gebruikt .
  Veel plezier ermee !

 • april 2, 2015

  Oh, dat van die deo is zo herkenbaar, ik heb er nu al een paar geprobeerd, zoals de sticks bij lush maar ik kan er maar moeilijk aan wennen. En toen ik die liet vallen en hij in honderden stukjes brak was de fun er helemaal af

 • V. Vermont
  Beantwoorden
  januari 9, 2023

  Tip:
  natriumbicarbonaat (baksoda) is de allerbeste oksel-ontgeurder!
  je kan er wat van nemen om je te wassen
  neem wat aloe-vera gel of een andere neutrale/zachte huidzalf en meng er een theelepeltje natriumbicarbonaat-poeder in en dan aanbrengen.
  Je kan ook recepten vinden om zelf deo te maken met natriumbicarbonaat maar dat vraagt wat tijd.

Laat een bericht na: