Make the most out of your ingredients
title image

3 tips om water te besparen in de keuken

3 tips om water te besparen in de keuken

Loopt jouw waterverbruik letterlijk de spuigaten uit? Ontdek dan enkele van mijn toptips om minder water verloren te laten gaan in de keuken…
De spil van Empty the Fridge is zoals de naam zelf zegt het meeste uit je koelkast halen, maar verspilling in de keuken kan je op tal van manieren tegen gaan. Ik let niet enkel op wat ik koop en bereid (5 tips tegen voedselverspilling), maar probeer ook op tal van andere manieren er een zerowaste keuken op na te houden. Eén van mijn stockpaardjes is zo min mogelijk water verspillen. De kraan snel dichtdraaien is de meest voor de hand liggende water-tip, maar ik pas vaak ook één van deze zaken toe:

Koud water opvangen

Als ik de kraan opzet, vang ik de eerste paar liter altijd op tot er warm water uitstroomt. Het koude water vang ik op in mijn waterkoker en twee karaffen zodat ik het water later kan gebruiken om bijvoorbeeld sla te wassen, thee te zetten of er soep van te maken. Dat spaart toch al gemakkelijk een liter of drie per keer.

Kookvocht hergebruiken

  • Wanneer ik groenten gestoomd of eitjes gekookt heb, bewaar ik het water om er soep van te maken, of laat ik het afkoelen om later de plantjes water mee te geven.
  • Het kookvocht van de meeste groenten is trouwens een perfecte basis voor een soep of  risotto.
  • Ben je van plan om een pastagerecht te maken en moet je op voorhand wat groenten blancheren? I.p.v. het kookvocht weg te gieten, kan je de groenten eruit vissen en de pasta vervolgens erin garen. Eén keer water, twee keer koken.

Restwarmte gebruiken

https://www.instagram.com/p/BPYAEq6jlY4/?taken-by=gabigenial&hl=en

Deze tip kwam ik laatst op instagram tegen. Heb je nog een overschotjes spaghettisaus in de aanbieding? Doe het restje in een weckpot en plaats deze tussen de spaghetti in het kokende water. Roer regelmatig door de saus om ze op te warmen. Zo spaar je plaats, energie en een extra pot om af te wassen uit.

Heb jij nog een top top om water te besparen in de keuken? Laat het mij dan gauw weten!


Geen commentaren.
Laat een bericht na: