3 tips om noten optimaal te bewaren
Dacht je dat – omdat ze droog – zijn het niet uitmaakt hoe en waar je noten bewaart? Fout! Omdat noten veel essentiële oliën bevatten, worden ze – zeker bij warm weer – redelijk snel ranzig.
Volg dus deze 3 tips om noten optimaal te bewaren
1. Op kamertemperatuur
Op kamertemperatuur kan je noten onverpakt tot 1 maand goed bewaren, zonder dat hun smaak veel verandert. Maar het is altijd beter om ze in een luchtdichte bokaal te bewaren. Zo vervliegen de essentiële oliën niet te snel.
2. In de ijskast
Heb je na die ene maand je nootjes nog niet opgegeten? Neem dan je toevlucht tot de ijskast. Zet de luchtdichte bokaal integraal in de koeling en je kan er nog tot 3 maanden van eten.
3. In de diepvries
Ben je geen nootjesmens en gebruik je noten slechts af en toe voor een bereiding in de keuken? Dan is de diepvries misschien de beste optie. 1 jaar is de limiet om noten in de diepvries te bewaren.
Ben je al wat wijzer met deze 3 tips om noten optimaal te bewaren? Dan gooi ik er nog 2 bovenop!
Noten + ajuin = no go
Houd noten uit de buurt van sterk ruikende etenswaren zoals ajuin of knoflook. Noten nemen de smaak van hun omgeving nogal gemakkelijk over en een walnoot die naar look smaakt is nu ook niet helemaal dat.
Noten ’terug’ vers maken
Heb je je noten in de diepvries bewaard en wil je ze even een kleine boost geven? Probeer dan één van de volgende methodes:
- Leg de noten op een bakplaat en rooster ze gedurende 10 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.
- Warm de noten op de hoogste stand maximaal 2 minuten in de microgolf.
- Of rooster ze kort in een droge koekenpan.
Anja
1 jaar bewaren in de diepvries lijkt me erg lang. Ook de vetten in moten oxideren en worden daarmee ongezonde vetten.
Niet voor niets Is (vet) varkensvlees minder lang houdbaar in de vriezer dan (mager) rundvlees.