augustus 5, 2015
3 manieren om gekristalliseerde honing terug lopend te maken
Gebeurt dat bij jou ook altijd dat de honing helemaal hard en gekristalliseerd wordt? Vanaf nu niet meer.
Mits je één van deze 3 manieren om gekristalliseerde honing terug lopend te maken gebruikt.
Au bain marie
Deze methode is het meest geschikt voor honing in een glazen bokaal. Blijkbaar is ze ook het best wanneer je de natuurlijke enzymen van de honing wil bewaren.
- Warm water in een grote pan tot +/-40°C (wanneer er zich net belletjes op de bodem van de pan beginnen te vormen).
- Haal de pan van het vuur en plaats de bokaal met honing in het warme water.
- Roer regelmatig door de honing om het smeltproces te versnellen tot deze terug vloeibaar is.
- Giet de honing over in een propere bokaal en bewaar goed afgesloten op kamertemperatuur.
In de microgolf
- Schep de gekristalliseerde honing in een glazen confituurpot. Glas zal de warmte sneller overdragen en zo het terug lopend maken bevorderen.
- Warm de honing in de microgolf telkens voor 30 seconden op de ontdooi-stand tot deze de gewenste dikte heeft.
- Hoe snel dit gaat hangt af van hoeveel honing je wil smelten en de hoeveelheid suikerkristallen die de honing bevat.
Voorkom gekristalliseerde honing
Zie je dat je pot honing stilletjes aan begint te kristalliseren? Ga dit proces dan tegen door:
- Regelmatig door de honing te roeren.
- De honing door een fijne zeef te gieten om de suikerkristallen eruit te filteren.
- De honing op kamertemperatuur te bewaren. In een koude kast of ijskast zal deze namelijk sneller kristalliseren.
(bron artikel: www.wikihow.com)
Kim (Groene Pumps)
En tip twee doe je beter niet als je honing in een plastieken knijpfles zit, dat heb ik ondertussen ook geleerd 🙂