Make the most out of your ingredients

3 duurzame alternatieven voor een afwasspons

3 duurzame alternatieven voor een afwasspons

‘Evil microplastics’

Heb jij zo van die gele afwassponsje met een groen schuurkantje in huis? Gooi het dan maar al snel  in de vuilbak, want het zit boordevol microplastics die rechtstreeks in het water terecht komen!

Microplastics zijn kleine deeltjes plastic (vaak microscopisch) die in het milieu terechtkomen. De deeltjes zijn voornamelijk afkomstig van de slijtage van synthetische kleding of andere synthetische producten zoals dus bvb. afwasspsonsjes tijdens wasbeurten, maar worden ook toegevoegd aan producten zoals peelings, tandpasta en cosmetica.

Deze microplastics komen voor in de lucht, in water, en op het land, langs waar ze dan weer in verschillende soorten voedsel kunnen terechtkomen. Uit verschillende proeven blijft dat er een groot percentage microplastics terug te vinden is in voedingsmiddelen zoals vis, honing en bier. Wist je dat zelfs de standaard theezakjes voor een gigantische hoeveelheid microplastics zorgen? Hoog tijd dus om losse thee en een thee-ei in huis te halen!

Maar even terug naar de afwassponsjes…

Sinds ik zelf beter op de hoogte ben van het bestaan van microplastics en welke schade ze kunnen aanrichten heb ik de reguliere, gele sponsjes vaarwel gezegd.

Maar wat is het alternatief zul je je afvragen?

Ik zet ze even op een rijtje. Er zijn best een aantal ‘gezonde’ varianten in de winkel te koop en als je helemaal zero waste wil gaan, kan je zelf gemakkelijk afwassponsjes maken van items die je hoogst waarschijnlijk al in huis hebt.

3 duurzame alternatieven voor een afwasspons

Een luffa spons

Deze is de snelste oplossing. In veel zero waste shops kan je ecologische schuursponsjes gemaakt van een stuk luffa-spons en een zacht sponsmateriaal kopen. In het begin is dit soort spons en beetje stug, maar dat wordt beter naarmate je hem meer gebruikt. Degene die ik kocht gaat nu al bijna een jaar mee en is nog steeds in goede conditie. Om de spons te reinigen steek je hem regelmatig mee in de vaatwasser, ‘and you’re good to go’.

Op de site van kudzu vind je een goed aanbod!

Een gevlochten tawashi

‘Single socks’ zijn het perfecte basismateriaal voor een zelfgemaakte tawashi

Als je zoals mij bent, heb je ongetwijfeld een hele collectie eenzame sokken. Deze ‘single socks’ zijn het perfecte basismateriaal voor een zelfgemaakte tawashi. Al wat je nog nodig hebt is een houten plankje waar je op bepaalde afstanden nageltjes in klopt. Vervolgens knip je de oude sokken in reepjes van +/- 6 cm die je daarna volgens een bepaalde methode vlecht/knoopt. In totaal duurt dit niet langer dan tien minuten. Het resultaat is een vrij compact, dik katoenen sponsje – ideaal voor niet al te vuile potten en pannen. Voor echt schuurwerk is een tawashi minder geschikt. De tawashi kan trouwens prima mee in de kookwas als hij vuil is. Je maakt er dus best een paar op reserve.

De volledige tutorial vind je hier

Een gehaakt schuurrondje

Als je hennep touw in huis hebt kan je heel gemakkelijk een rond schuursponsje haken. Het is iets beter geschikt voor ruw schuurwerk dan de eerder genoemde tawashi en als je zoals ik  heb gedaan de laatste rond haakt met gewone katoen, heb jee combinatie van een ruw en een zacht sponsje. Ik gebruikte het haakpatroon voor kantoenen make-up watje sals basis. Eens je het onder de knie hebt is het super simpel. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de hennep nogal stug is om mee te haken. Op het eindje heb ik een lusje gehaakt zodat ik het sponsje kan ophangen.

Bekijk het filmpje hieronder voor instructie hoe je het schuurrondje moet haken:

Geen commentaren
Laat een bericht achter