Zelf pasta maken
Porties Prep Tijd
4porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
4minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
4minuten 30minuten
Ingrediënten
Instructies
Het deeg maken
  1. Zeef de bloem op een schoon werkoppervlak en vorm een ​​putje in het midden.
  2. Breek de eieren in de put en voeg de olijfolie en een snuifje zout toe. (Als je gekleurd pastadeeg wil maken is het nu het moment om je kleurstof toe te voegen). Meng de eieren geleidelijk aan met je vingers door de bloem en breng alle ingrediënten bij elkaar tot je een stevig deeg bekomt. Kneed het pastadeeg 2 à 5 minuten tot het mooi glad en elastisch is. Als het wat te droog aanvoelt kan je een beetje water toevoegen. Is het deeg te vochtig? Gebruik dan wat meer bloem, maar overdrijf hier niet mee om te voorkomen dat het deeg taai wordt.
  3. Vorm het deeg tot een platte schijf, bestrijk het met een beetje olie en laat het 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek of in een tupperware doosje. De pasta is na het rusten veel elastischer dan voorheen.
Pasta met de hand rollen
  1. Na de rusttijd kan je het deeg met de hand of met een pastamachine uitrollen tot een dikte van +/- 2mm en het vervolgens snijden tot de vorm die je wenst. Bestuif het werkblad en de bovenkant van het deeg met een beetje bloem om te voorkomen dat het blijft plakken.
  2. Voor tagliatelle: vouw het deeg 2 keer dubbel en snijd het in reepjes van +/_- 5mm breed. Haal de pasta sliertjes terug uit elkaar en laat ze kort drogen vooraleer je ze kookt of in nestjes rolt.
  3. Voor ravioli: beleg 1 vel deeg met theelepeltjes vulling. Laat tussen elke theelepel ongeveer 3 cm ruimte aan alle kanten. Bestrijk de vrije ruimte met een mengsel van losgeklopt ei en leg een tweede pasta vel erbovenop. Duw voorzichtig met je hand de overtollige lucht van het midden naar buiten vooraleer je de ravioli met een scherp mes in aparte vierkantjes snijdt. Du vervolgens alle kanten met een vork aan zodat de 2 zijden mooi tegen elkaar plakken. Dit doe je om te voorkomen dat de pasta gaat openbarsten en de vulling eruit komt.
Pasta koken
  1. Kook de pasta in ruim gezouten water zonder dekstel gedurende 3 à 4 minuten. Proef altijd even vooraleer je de pasta afgiet. Zeker bij hand gerolde pasta durft de kooktijd wel eens te variëren.