Zuurdesembrood
Porties Prep Tijd
1brood 1uur
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 10uur
Porties Prep Tijd
1brood 1uur
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 10uur
Ingrediënten
Instructies
De dag voor je gaat bakken
  1. Klop ’s avonds de starter en het water samen in een grote kom met een vork. Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg stevig aan en het blijft aan je vingers plakken. Schraap er zoveel mogelijk uit. Dek af met een vochtige handdoek en laat 30 minuten rusten. Vul je starter aan met verse bloem en water en bewaar naar voorkeur.
  2. Strooi het zout over het deeg en kneed het er kort door. Begin het deeg vervolgens uit te rekken. Beschouw het deeg als een klok en rek het uit op 12, 3, 6 en 9 uur. Maak telkens je handen nat en rek het uit om als het ware lucht te creëren in het deeg.
  3. Bedek de kom met een vochtige handdoek en laat een nacht rijzen bij kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 uur bij 21 ° C. Het deeg is klaar als het er niet langer dicht uitziet en is verdubbeld in grootte.
Bakdag
  1. Leg het deeg ’s morgens op een licht met bloem bestoven werkblad. Om het een ronde vorm te geven, begin je bovenaan en vouw je het deeg naar het midden. Draai het deeg een beetje om en vouw het volgende stuk deeg om. Herhaal dit totdat je de cirkel rond bent. Draai het deeg om en laat het 5 tot 10 minuten rusten.
  2. Bekleed ondertussen een kom van 20 cm diameter met een handdoek en bestuif met bloem. Met bebloemde handen, vorm het deeg voorzichtig en trek het in een cirkelvormige beweging naar je toe om de vorm strakker te maken. Leg het deeg met de naad naar boven in de kom. Dek de kom af en laat 30 minuten tot 1 uur rusten. Het deeg is klaar als het er opgezwollen uitziet en is iets gestegen, maar nog niet verdubbeld.
  3. Verwarm je oven voor op 230 °C en zet je gietijzeren pot met deksel in de oven. Laat de pot goed warm worden. Haal de pot vervolgens uit de oven en draai de kom met het brood uit boven de pot zodat het deeg met de naad naar onderen in de pot ligt. Maak met een zeer scherp mes op scheermes inkepingen in het brood.
  4. Zet het dekstel op de pot, schuif het in de oven en bak het brood afgedekt gedurende 20 min op het middelste rek. Verwijder het deksel en bak nog 30 minuten. Verwijder dan voorzichtig het brood uit de pan en bak de laatste 10 minuten direct op het ovenrek om de korst knapperig te maken. Laat het brood 1 uur afkoelen op een rooster vooraleer je het aansnijdt.