Zelfgemaakte ghee
Porties Prep Tijd
250gram 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
250gram 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
  • 250gram boterongezouten (liefst biologisch)
Instructies
  1. Snijd je boter in blokjes van +/- 2,5 cm en smelt op een middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Al vrij snel ontstaat er bovenop de gesmolten boter een dik, wit schuim en is de boter heldergeel en ondoorzichtig.
  2. Blijf roeren tot je boter begint te sudderen. Laat de boter zachtjes koken. Na een tijdje zul je merken dat het schuim dunner en de bubbels groter en helderder worden. Al snel zullen de vaste stoffen van de melk gaan schiften en zich aan de zijkant van de pan vasthechten. Schaaf de zijkanten van de pan regelmatig af zodat de melkdeeltjes naar de bodem van de pan zinken.
  3. Naarmate de melkbestanddelen naar de bodem zinken, zal de boter steeds helderder en transparanter worden en het schuim uiteindelijk volledig verdwijnen. Houd je boter goed in de gaten en blijf regelmatig roeren en de zijkanten afschrapen zodat de vaste melkstoffen niet aan de pan hechten en verbranden. Op een gegeven moment zal de boter terug stevig beginnen schuimen. Zodra dit gebeurt, haal je de pan van het vuur en laat je het schuim een ​​paar seconden rusten.
  4. Bekleed de zeef met verschillende lagen kaasdoek en plaats die over een grote kom, bij voorkeur een die is uitgerust met een schenktuit, en giet dan je ghee er meteen in. Giet de mooie gefilterde ghee over in een glazen pot. Bedek je pot losjes en laat je ghee enkele uren op kamertemperatuur staan.
  5. De ghee blijft tot enkele maanden houdbaar in de voorraadkast blijven. Koelen is niet nodig!