Zelf appelazijn maken
Porties Prep Tijd
500ml 5minuten
Passieve Tijd
6 weken
Porties Prep Tijd
500ml 5minuten
Passieve Tijd
6 weken
Ingrediënten
Instructies
  1. Reinig een glazen bokaal zeer goed en laat aan de lucht drogen.
  2. Vul een 1l bokaal voor ¾ met de appelschillen. Als je hele appels gebruikt, snij je ze grof voordat je ze in de pot doet.
  3. Los de rietsuiker op in het water. Giet het suikerwater en de azijn over de appels totdat ze volledig zijn ondergedompeld. Voeg indien nodig een beetje extra water toe om ervoor te zorgen dat de appels bedekt zijn. Indien je moeder van azijn gebruikt voeg je die pas op het einde toe.
  4. Weeg de appels af met een gewicht of met de kleine glazen pot. Appels die aan de lucht worden blootgesteld, kunnen schimmelen. Dek de bokaal af met de kaasdoek of koffiefilter en zet vast met een elastiek.
  5. Bewaar de bokaal op een donkere plaats bij kamertemperatuur. Ik zet het meestal bedekt met een keukendoek op het aanrecht zodat ik de azijn niet uit het oog verlies.
  6. Laat dit mengsel ongeveer 3 weken staan. Controleer het om de paar dagen om er zeker van te zijn dat de appels onder water blijven en dat er geen schimmel groeit.
  7. Na 3 weken ruikt het mengsel nog steeds redelijk zoet. Soms kan het ook wat langer dan 3 weken duren. Een goede indicator is dat je fruit gegist heeft en dat er een paar dagen witte belletjes aan de randen te zien waren. Eens het gisteren voorbij is, mag je de appelresten eruit zeven. Zeef de stukken appels eruit en doe de vloeistof terug in de pot.
  8. Zet de bokaal afgedekt weer 3-4 weken op een donkere plek en roer om de paar dagen.
  9. Wanneer de azijn de gewenste zuurheid heeft bereikt, kun je er een deksel op doen of het in een andere pot met een deksel overgieten en het gaan gebruiken!