Rode wijn saus
Maaltijd
Saus
Keuken
Frans
Moeilijkheidsgraad
Middelmatig
Kook Tijd
15
minuten
Kook Tijd
15
minuten
Ingrediƫnten
3,5
dl
rode wijn
3,5
dl
fond
kalfs-, runds- of gevolgelte (of bouillon als je valsspeelt)
2
teentjes
knoflook
fijngehakt
1
takje
tijm
(of gedroogde)
2
blaadjes
laurier
2
peperkorrels
geplet
snuifje
suiker
boter
koud!!
peper en zout
Instructies
Verhit wat boter en/of olie en bak je vlees naar keuze gaar.
Haal vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Giet het braadvocht grotendeels weg en smelt een vers klontje boter.
Voeg de fijngesnipperde sjalot, knoflook, tijm; laurier, suiker en geplette peperkorrels en fruit ze aan tot de sjalot glazig ziet.
Blus met de rode wijn, roer aanbaksel los en laat de saus tot 2/3 inkoken.
Voeg de fond of bouillon toe en laat de saus opnieuw inkoken tot iets minder dan de helft.
Giet de saus door een zeef en giet ze over in een propere pan.
Klop vervolgens een paar klontjes koude boter door de saus zodat ze mooi gaat glanzen en breng op smaak met peper en zout.