Make the most out of your ingredients
title image

Peterselieolie

Peterselieolie

Empty the Fridge - Peterselieolie

Het probleem: een grote bussel peterseliesteeltjes

Ik koop vaak en grote bussel platte peterselie op de markt of bij de lokale Turk. Een groot deel ervan gebruik ik in slaatjes, pastasauzen of ovengerechten, maar voor de steeltjes vond ik tot hiertoe nog geen goede bestemming.

Peterseliesteeltjes worden vaak gebruikt om smaak te geven aan zelfgemaakte bouillon, maar dat is nu niet direct iets wat elke dag doet. Dus ging ik op zoek naar een manier om veel peterseliesteeltjes in één keer en snel op te gebruiken.

De oplossing: peterselieolie

Laat steeltjes peterselie (en resterende blaadjes trouwens ook) niet langer verloren gaan en maak deze fluo peterselieolie van. Was de peterseliesteeltjes (en -blaren) en blancheer ze 10 sec in licht gezouten water. Spoel ze vervolgens onder koud water.

Blender de steeltjes met voldoende olie tot een soort van pulp en schep deze in een fijne zeef of koffiefilter die je boven een bokaal plaatst. Laat de peterseliepulp een nachtje staan. De volgende dag heeft de gefilterde, fluo-groene peterselieolie zich op de bodem van de bokaal verzameld.

Het procédé is eenvoudig en trouwens van toepassing op alle soorten zachte kruiden.

Maak kruidenolie van andere zachte kruiden zoals koriander, dille of munt. Gebruik de peterselieolie in vinaigrettes, als smaakmaker over gegrild vlees, vis of je omelet of voor een flashy afwerking van jouw crostini.


Recept Afdrukken

Peterselieolie

Empty the Fridge - Peterselieolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
Empty the Fridge - Peterselieolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Was de peterseliesteeltjes (en -blaren) en blancheer ze 10 sec in licht gezouten water. Spoel ze vervolgens onder koud water.
  2. Blender de steeltjes met voldoende olie tot een soort van pulp en schep deze in een fijne zeef of koffiefilter die je boven een bokaal plaatst.
  3. Laat de peterseliepulp een nachtje staan. De volgende dag heeft de gefilterde, fluo-groene peterselieolie zich op de bodem van de bokaal verzameld.

Deel dit Recept

2 Commentaren
  • Luc Poelman Langrand
    Beantwoorden
    juli 11, 2017

    hoelang dan ik dit bewaren ?

Laat een bericht na: