Gingerbug
Porties Prep Tijd
500ml 10minuten
Passieve Tijd
6dagen
Porties Prep Tijd
500ml 10minuten
Passieve Tijd
6dagen
Ingrediƫnten
Om de bug te starten
Om de bug te voeden
Om de bug te gebruiken
  • 8kopjes fruitsap of gezoete kruidenthee
Instructies
De bug voorbereiden
  1. Verwarm het water in een pan op middelhoog vuur en roer de suiker erdoor tot het volledig is opgelost. Koel het suikerwater tot kamertemperatuur.
  2. Schep de blokjes gember in een propere bokaal en overgiet met het suikerwater. Sluit de pot en laat het een dag op kamertemperatuur fermenteren.
De bug voeden
  1. De volgende dag (en elke dag gedurende 5 dagen): roer 1 theelepel suiker en 50 gram gember in de bokaal en sluit de bokaal vervolgens goed. Tussen de 3de en 5de dag zou je luchtbellen moeten zien ontstaan, en je gingerbug zou gistachtig en ‘gemberig’ ruiken. Wanneer je bubbels ziet, is je gingerbug klaar voor gebruik.
De bug gebruiken
  1. Om de bug te gebruiken, zeef je 1/2 kopje vloeistof en meng je het met 7,5 kopje vloeistof zoals vruchtensap of gezoete kruidenthee. Bottel de drank op een fles met een een beugeldop en fermenteer +/- 3 dagen tot er druk op de fles begint te staan. ‘Brup’ de fles indien nodig zodat ze niet ontploft.
  2. Wanneer er voldoende koolzuur is ontstaan, kan je de fles in de koelkast plaatsten om de fermentatie te stoppen. Je gingerbug limonade is klaar om gedronken te worden!