Make the most out of your ingredients
title image

Tiramisu met speculoos

Tiramisu met speculoos

Italiaanse dessert-klassieker met een Belgische twist

Het wordt stilaan zo’n beetje een traditie om elk jaar na Sinterklaas een recept te posten voor jullie ongetwijfeld gigantisch grote overschotten speculoos en pepernoten.

Vorig jaar maakte ik en deze speculoosmousse klaar. En het jaar daarvoor was het de beurt aan een cheesecake met een bodem van speculooskoekjes. Een recept dat in mijn statistieken trouwens nog altijd in de top vijf staat. Yey! Dit jaar ga ik voor een Italiaanse dessert-klassieker met een Belgische twist: tiramisu met speculoos.

‘Pimp’ je tiramisu met restjes fruit en likeur

Onderstaand recept is enkel voor de tiramisu zelf, maar zoals de foto al laat uitschijnen kan je deze tiramisu met speculoos naar hartelust pimpen. Ik ga zelf meestal ook voor de klassieke versie, maar een tiramisu is met een beetje fantasie een dankbaar recept om restjes fruit en de bodempjes sterke drank vanuit je bar in te verwerken.

Empty the fridge - Tiramisu met speculoos pimp

Ik maakte hem met een restje diepgevroren bosvruchten.

Maar één van de volgende combo’s is ook zeker en vast de moeite:

  • Met partjes appelsien en Grand Manier in plaats van Amaretto.
  • Met stukjes gebakken appel en Calvados. Top elk laagje koekjes met wat van de gebakken blokjes appel.
  • Met peer en hazelnoten. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd ze in fijne blokjes. Schep de blokjes peer door de mascarpone samen met wat geroosterde en fijngehakte hazelnoten door.

Chocolade over?

Heb je naast al die Sinterklaas-speculoos trouwens ook nog heel veel chocolade over? Die kan je perfect gebruiken als alternatief voor het cacaopoeder. Schaaf de chocolade met een kaasrasp en strooi deze vlak voor het opdienen over de tiramisu met speculoos.

Geen speculoos maar pepernoten op overschot? Dan kan je misschien eens die recept proberen van Brenda kookt.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Tiramisu met speculoos en rode vruchten

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Winter
Prep Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Winter
Prep Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng de amaretto met de koffie en zet opzij.
  2. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en spatel vervolgens voorzichtig de losgeklopte mascarpone erdoor.
  3. Klop het eigeel en de suiker met een mixer tot je een schuimige massa bekomt.
  4. Schep het mascarpone-mengsel door het schuimige eigeel tot alles net gemengd is.
  5. Schep een dun laagje van het mascarpone-ei mengsel in een platte schaal.
  6. Dompel de speculaaskoekjes in het koffie-amaretto mengsel en leg ze op de mascarpone.
  7. Herhaal de 2 vorige stappen tot de koekjes en mascarpone op zijn, zodat je een mooi laagjes-effect bekomt.
  8. Laat de tiramisu gedurende minimaal vier uur opstijven in de ijskast.
  9. Bestuif de tiramisu vlak voor het opdienen met het cacaopoeder.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: