Spanakopita
Maaltijd
Lunch
Keuken
Grieks
,
Vegetarisch
Moeilijkheidsgraad
Middelmatig
Porties
Prep Tijd
4
25
Kook Tijd
45
Porties
Prep Tijd
4
25
Kook Tijd
45
Ingrediënten
1
tas
rijst
een gekookt restje (liefst bruine rijst)
500
gram
spinazie
lieft verse
1
middelgrote
ajuin
fijngehakt
2
teentjes
knoflook
fijngehakt
1/2
EL
verse kruiden
bvb. oregano, tijm, marjoraan,…
100
gram
fetakaas
1/2
tas
parmezaan
gerapst
250
gram
ricotta
1
ei(eren)
1/2
EL
olijfolie
peper en zout
naar smaak
35
gram
boter
1/2
pak
filodeeg
Instructies
Stoom de spinazie gaar (+/-5 min).
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ajuin en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de verse, gehakte kruiden toe.
Meng het ei met de ricotta, de feta en de Parmezaan.
Meng de rijst, gestoomde spinazie en gefruite ajuin door het kaas-/eimengsel en breng op smaak met peper en zout.
Smelt de boter en gebruik hier een beetje van om een ovenschaal in te vetten. Leg er vervolgens een blad filodeeg in.
Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en leg er een nieuw vel over tot je de helft van het deeg op die manier opgebruikt hebt.
Bestrijk het deeg met de vulling en dek deze vervolgens terug af met de rest van het filodeeg met telkens wat boter tussen elke laag.
Bak de Spanakopita gedurende +/- 45 min in een op 175°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudkleurig is.
Dien op met een slaatje met verse kruiden.