Make the most out of your ingredients
title image

Spanakopita

Spanakopita

Empty the fridge - Spanakopita

Spanakopita is een populair Grieks bijgerecht gemaakt van een restje rijst, filodeeg, spinazie en verse kruiden.

Oorspronkelijk wordt i.p.v. spinazie eigenlijk brandnetel gebruikt, maar tenzij je zin hebt om je lokale park leeg te plukken, is spinazie de beste optie. Verder gaat er een hele hoop kaas in (ricotta, fetakaas en parmezaan) dus echt licht kun je het niet noemen. Maar samen met een groene salade met kruiden heb je zo wel een lekkere lunch.

TIP: Als aanvulling op de verse kruiden kan je ook perfect een restje dille toevoegen.

De kleine broer van de Spanakopita is de bourekita.

Ik maakte deze al eens met aubergines en fetakaas.

Recept Afdrukken

Spanakopita

Empty the fridge - Spanakopita
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Lunch
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Prep Tijd 25
Kook Tijd 45
Porties
Maaltijd Lunch
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Prep Tijd 25
Kook Tijd 45
Porties
Empty the fridge - Spanakopita
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Stoom de spinazie gaar (+/-5 min).
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ajuin en knoflook tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de verse, gehakte kruiden toe.
  4. Meng het ei met de ricotta, de feta en de Parmezaan.
  5. Meng de rijst, gestoomde spinazie en gefruite ajuin door het kaas-/eimengsel en breng op smaak met peper en zout.
  6. Smelt de boter en gebruik hier een beetje van om een ovenschaal in te vetten. Leg er vervolgens een blad filodeeg in.
  7. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en leg er een nieuw vel over tot je de helft van het deeg op die manier opgebruikt hebt.
  8. Bestrijk het deeg met de vulling en dek deze vervolgens terug af met de rest van het filodeeg met telkens wat boter tussen elke laag.
  9. Bak de Spanakopita gedurende +/- 45 min in een op 175°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudkleurig is.
  10. Dien op met een slaatje met verse kruiden.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: