Ribollita
Porties Prep Tijd
12porties 45minuten
Kook Tijd
3,5uur
Porties Prep Tijd
12porties 45minuten
Kook Tijd
3,5uur
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Spoel de bonen en breng ze in een grote pot met water aan de kook. Kook de bonen gedurende 5 minuten, zet het vuur uit en laat ze 1,5 uur staan. Giet ze vervolgens af en zet opzij.
  2. Doe de bonen met de bouillon, look, salie, laurier en zout in een grote pot en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat de bonen +/- 2uur zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  3. Schep 1 kopje bonen uit de pot en zet opzij. Verwijder de salie en laurier en mix de bonen en bouillon tot je een glad mengsel bekomt.
  4. Warm de olijfolie in een grote pot. Fruit de ajuin gedurende +/- 10 minuten aan tot deze gaar is.
  5. Voeg de overige groenten toe en meng vervolgens de tomaten uit blik erdoor. Kruid met peper en zout en laat het geheel 20 minuten sudderen.
  6. Voeg de gemixte bonen toe aan de groenten laat een verdere 40 minuten sudderen.
  7. Meng op het laatst het kopje hele bonen door de ribollita en proef of de soep nog extra gekruid moet worden.
  8. Rooster de schijfjes brood gedurende +/- 10 minuten op een bakplaat in de oven tot ze goudbruin zijn.
  9. Voeg het geroosterde brood toe en laat de soep nog en 10-tal minuten pruttelen.
  10. De soep is het lekkerst als je ze laat afkoelen en de volgende dag opnieuw opwarmt. Maar als je zo ongeduldig bent als ik, kan je ze direct verorberen. Serveer met een geutje olijfolie en geraspte parmezaan.