Make the most out of your ingredients

Piadini

Piadini

Empty the Fridge - Piadini

Krachtvoer 2014

Ik werd door Krachtvoer (georganiseerd door Vilanella i.s.m. Alle dagen honger) gevraagd om op 16 en 17 oktober 2014 – in het kader van een educatief traject voor het festival – en workshop te geven aan jongeren over koken met restjes.

Mijn allereerste workshop… werk aan de winkel!

Bedoeling is dat de leerlingen hun eigen restjes meebrengen en dat we daarmee binnen twintig minuten iets lekkers op tafel toveren. Mijn voorkeur ging al snel uit naar piadina’s. Piadina’s zijn de Italiaanse variante van wraps. Een soort van plat brood dat voornamelijk gegeten wordt in de Romagna regio rond Ravenna en Rimini en traditioneel meestal belegd wordt met een zachte kaas zoals ricotta, gerookte ham en rucola. Maar je kan er alle kanten mee uit.

Zelfgemaakt deeg of ‘the quick way’

Om zelf deeg te maken zal er tijdens de workshop geen tijd zijn, dus ging ik voor de snelle variante: tortilla wraps. Het deeg is iets dunner dan het klassieke piadiana-deeg, waardoor ze natuurlijk ook sneller klaar zijn. Een ‘win-win-situation’ zou ik zo zeggen.


Een piadina in 4 stappen

Hoe maak je dat nu zo’n piadina? Awel, in slechts 4 stappen:

  1. Beleg de wrap met groenten, kaas of beleg naar keuze.
  2. Vouw dubbel.
  3. Bak de piadina in een warme pan (+/- 4 minuten per kant).
  4. Enjoy!

Piadina-combinaties

Om niet volledig onvoorbereid op de workshop aan te komen, probeerde ik ze natuurlijk alvast de volgende piadina-combinaties uit:

  • Klassiek: met ricotta met een restje gerookte ham en ricotta
  • Klassiek with a twist: bovenstaande versie met dunne plakjes geroosterde courgette erbij
  • Fishy: met tonijn uit blik, tomaat en kaas
  • Cheesy: met ricotta, parmezaan en oude gouda

Binnenkort waag ik me aan nog meer experimenten. Ik denk bvb. al aan feta met aubergine en tomaat, banaan met chocolade, chorizo met cheddar, ….

2 piadina’s en een warme kom soep erbij en je hebt lekker en snel gegeten!

Onderstaand recept is voor de klassieke piadina versie.

TIP/ Ben je gulzig geweest en heb je je piadina nogal dik belegd? Zet het vuur dan niet te hoog en leg de piadina onmiddellijk in de pan. Zo kan je ze langer laten bakken en worden ze goed warm.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Piadina's

Empty the Fridge - Piadini
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Lunch
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 8 minuten
Porties
piadini
Maaltijd Lunch
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 8 minuten
Porties
piadini
Empty the Fridge - Piadini
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Bestrijk de helft van elke wrap met een beetje ricotta.
  2. Leg er reepjes gerookte ham en rucola over.
  3. Kruid met een beetje peper en zout.
  4. Vouw de piadina dubbel.
  5. Bak de piadina in een warme pan (je hebt geen vetstof nodig) +/- 4 minuten aan elke kant afhankelijk van hoe warm je pan is tot ze mooi gebruind en warm zijn.
  6. Snijd in twee en eten maar.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: