Empty the Fridge - Ouef cocotte met groene asperges

Oeuf cocotte met groene asperges

mei 5, 2016

Ben je op zoek naar een lekker en eenvoudig brunch-recept? En heb je je in volle aspergetijd laten verleiden door zo’n mooie bussel stevige, groene asperges.

Probeer dan zeker eens deze oeuf cocotte met groene asperges

Oeuf cocotte is een ideaal brunch-gerecht dat je naar eigen smaak – en inhoud van je ijskast – kan aanpassen.

De basis van een oeuf cocotte is:

  • een beetje room (ik gebruikte sojaroom)
  • 1 of 2 eitjes
  • kleine stukjes groenten zoals bvb. aspergepuntjes, spinazie of tomaat
  • optioneel vis of vlees zoals reepjes ham, gerookte zalm of garnalen
  • een goed afsmakende kaas zoals Compté, Cheddar of oude Gouda
  • verse kruiden zoals bieslook, peterselie of basilicum

Een oeuf cocotte wordt ‘au bain marie’ in de oven gebakken tot het eiwit mooi gestold is, maar het eigeel nog net lopend. Perfect om stukjes toast of soldaatjes in te doppen en heerlijk als brunch-gerecht.

Asperges – of iets anders – over…

Ik had nog een paar gekookte asperges over die ik met wat gerookte ham combineerde tot een heerlijke ouef cocotte. Maar experimenteer gerust met wat jij nog voorhanden hebt. Lekkere oeuf cocotte combinaties zijn bijvoorbeeld:

  • Klassiek: ham tomaat en kaas met een beetje bieslook
  • Vlaams: witte asperges, gerookte zalm en peterselie
  • Frans: spinazie, gerookte zalm en geitenkaas
  • Italiaans: gerookte ham, mozzarella of ricotta, zongedroogde tomaatjes en basilicum
Recept Afdrukken
Ouef cocotte met groene asperges
Empty the Fridge - Ouef cocotte met groene asperges
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Brunch
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Maaltijd Brunch
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Empty the Fridge - Ouef cocotte met groene asperges
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Doe de helft van de room in een kleine, ingevette, vuurvaste schaal of ramekin.
  2. Snijd de aspergesteeltjes in kleine plakjes en leg ze bovenop de room. Kruid met peper en zout en voeg de helft van de geraspte kaas toe.
  3. Splits de eieren en houd 1 eigeel apart.
  4. Giet de eieren bovenop de room en asperges en bedek deze vervolgens met extra room en peper en zout. Werk af met de aspergepunt en de geraspte kaas.
  5. Plaats het gevulde bakvormpje in een groter ovenschaal en giet rondom rond kokend water tot het vormpje voor de helft onderstaat.
  6. Bak de oeuf cocotte vervolgens op 170°C gedurende +/- 10 minuten. Voeg na 10 minuten het overgehouden eigeel toe en bak gedurende een verdere 10 minuten onder de grill tot het eiwit gestold is en de kaas gegratineerd. Het eigeel mag nog een beetje lopend zijn.
Share on FacebookPin on PinterestEmail to someoneGoogle+Tweet about this on TwitterDigg this