Make the most out of your ingredients

Hartige broodmuffins

Hartige broodmuffins

Empty the Fridge - Hartige broodmuffins

Sneetjes brood worden muffin-bodem

Er bestaan wel honderd manieren om oudbakken brood een tweede leven te geven. Denk aan broodpudding, verloren brood, croutons, paneermeel, croque monsieurs, het brood invriezen voor een volgende keer… .

Mijn  nieuwste ontdekking om sneetjes brood van een dag of twee oud op te gebruiken zijn deze hartige broodmuffins.
In plaats van het brood in stukjes te scheuren en met ei en melk te prakken tot een soort van deeg, ga je de sneetjes brood als bodem of korst voor de muffins gebruiken. Door de korsten van het brood te snijden, twee sneetjes op elkaar te leggen en deze vervolgens een beetje plat te rollen met een deegrol, krijg je een perfect alternatief voor een normale taartbodem gemaakt van bladerdeeg of zanddeeg.

Deze broodmuffins zijn lekker voor bijna elke maaltijd, gaande van ontbijt tot brunch of lunch. Lauw zijn ze het lekkerst, dus wacht heel even met aanvallen wanneer ze uit de oven komen. Kort even opwarmen in de microgolf lijkt me ook een prima plan als je ze de volgende dag wil eten.

Vul jouw broodmuffin met restjes

Nadat je de bodem ‘geassembleerd’ hebt, hoef je de broodmuffins enkel nog te vullen met restjes groenten, vlees of kaas en de ‘lijm’ die de muffins bij elkaar houdt. Met lijm bedoel ik een mengsel van ei en melk. Lees onderstaand recept voor de precieze samenstelling.

Qua vulling kan je alle kanten op. Ik bakte een restje champignons op met wat ui, knoflook en peterselie uit de diepvries.

Mogelijke opties zijn:

  • restjes beleg zoals gekookte of gerookte ham
  • restjes kip met bijvoorbeeld blokjes paprika, tomaat en cheddar
  • gerookte zalm (lekker met wat zachte geitenkaas en een beetje opgebakken courgette)
  • restjes kaas (ga voor een ‘mega cheese’ versie met al je restjes kaas)
  • vegetarisch door kleine stukjes groenten te combineren (gebruik vooral zachtere groenten zoals courgette, paprika, tomaat, champignon, erwtjes, …).

Heb je nog wat bechamelsaus over?

Een restje kaassaus is de perfecte aanvulling op deze hartige muffins. Schep een lepeltje bechamelsaus in je muffin, top met beleg naar keuze en het ei-melkmengsel en volg verder het recept. Of nog gemakkelijker: meng de kaassaus met de eieren en een beetje melk en gebruik dat als ‘lijm’ voor je muffins.

Recept Afdrukken

Hartige broodmuffins

Empty the Fridge - Hartige broodmuffins
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
muffins
Maaltijd Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
muffins
Empty the Fridge - Hartige broodmuffins
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Snijd de korsten van het brood.
  2. Leg twee sneetjes brood op elkaar en rol ze plat met een deegrol.
  3. Bestrijk de sneetjes brood met de gesmolten boter en leg de 'bodempjes in je muffin vorm. Duw ze een beetje aan in de vorm zodat je voldoende plek hebt om je vulling toe te voegen.
  4. Vul de muffin voor 1/3 met je gewenste vulling (zie hierboven voor inspiratie).
  5. Kluts de eieren met de melk, de helft van de geraspte kaas en kruid met peper en zout naar smaak.
  6. Giet het ei-melkmengsel over de vulling tot net onder de rand.
  7. Top de muffins met de rest van de geraspte kaas en bak ze gedurende +/- 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
  8. Dien de muffins lauwwarm op.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: