Make the most out of your ingredients
title image

Griekse dolmas met een restje rijst

Griekse dolmas met een restje rijst

Empty the Fridge - Griekse dolmas met rijst

De Lente is volop in aantocht en blijkbaar levert dat bij mij een Grieks gevoel op. Of heb ik teveel afleveringen van Mijn popup restaurant achter elkaar gekeken?

Anyway… één van de 2 leverde de inspiratie voor dit recept voor Griekse dolmas met een restje rijst op

Dolma betekent in het Turks zoveel als eender welke groente gevuld met rijst. Een Griekse dolma is dan weer een gepekeld wijnblad gevuld met een mengeling van rijst, noten en kruiden.

Voor mij zijn dolmas vooral gelinkt aan een aquamarijn geschilderd Grieks restaurant ergens in de havenwijk van Düsseldorf met oh zo foute, witte plastieken stoelen. Dolmas met taramosalata als voorgerecht, gevolgd door vettige calamaris met heel veel citroen. Heerlijk!

Maar dus… terug naar het begin… dolmas.

Griekse dolmas met een restje rijst

Griekse dolmas maak je perfect met een restje rijst. Je hebt er wel wat rolwerk aan, maar omdat je vertrekt van een overschotje rijst, komt er geen kooktijd meer aan te pas en zijn deze dolmas toch nog redelijk snel klaar. Een perfect hapje of onderdeel van Griekse mezze!

Dolmas rollen doe je zo

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Griekse dolmas met rijst

Empty the Fridge - Griekse dolmas met rijst
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hapje
Keuken Grieks
Prep Tijd 30 minuten
Porties
stuks
Maaltijd Hapje
Keuken Grieks
Prep Tijd 30 minuten
Porties
stuks
Empty the Fridge - Griekse dolmas met rijst
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Fruit de ajuin in een beetje olijfolie tot deze gaar en transparant is. Voeg vervolgens de pijnboompitten toe en laat ze 5 minuten mee bruinen.
  2. Meng de rijst met de gefruite ajuin en noten en alle kruiden (gedroogde munt, peper en zout, chilivlokken, kaneel), suiker, citroensap en citroenzeste toe en roer goed door elkaar tot alles mooi gemengd is en zet opzij.
  3. Rol nu één per één de dolmas op door telkens +/- 2 EL van de rijstvulling in het midden van elk druivenblad te leggen en dan de dolma zoals een burrito op te rollen. Bekijk de video voor tips en tricks.
  4. Schik de dolmas op een bord, besprenkel met een beetje extra olijfolie en wat grof zeezout.

Deel dit Recept

Laat een bericht na: