Make the most out of your ingredients

Gnocchi van pompoen met appelsien-salieboter

Gnocchi van pompoen met appelsien-salieboter

Empty the Fridge - Pompoen gnocchi

Libelle Foodbloggers contest

Vorig jaar in oktober nam ik deel aan de Libelle Foodbloggers contest. De opdracht voor ronde één was een origineel recept met pompoen. Een week lang werden mijn brein en keuken overspoeld door pompoen. Kastanje-pompoen of butternut squash? Zoet of zout? Iets exotisch of eerder klassiek? Een uitdagend recept waarvoor je moet zwoegen, of iets eenvoudigs dat Libelle-lezeressen ook op een drukke weekdag willen klaarmaken?

Gnocchi van pompoen met appelsien-salieboter

Allemaal vragen die de revue passeerden in mijn zoektocht naar het perfecte pompoenrecept dat ik wilde indienen voor deze contest. Eén van de gerechten die ik uitprobeerde waren deze gnocchi van pompoen met appelsien-salieboter. Kwam trouwens perfect uit, want de salie op mijn terras begon er maar wat zielig bij te hangen.

De combinatie van pompoen, salie en appelsien vond ik persoonlijk best geslaagd, maar het maken van de gnocchi aan zich vergt wel een beetje oefening. Het deeg is nogal snel te droog of te nat. En het koken van de gnocchi is de eerste keer best spannend. Wanneer gaan ze omhoog komen drijven?

Enkele tips

  • Je kan de aardappelen in onderstaand recept eventueel vervangen door zoete aardappel.
  • Ik ga in dit recept ervan uit dat je reeds pompoen- en aardappelpuree voorhanden hebt. Houd rekening met extra kooktijd indien dit niet zo is. Of maak de puree eventueel een dag op voorhand.
  • Als je pompoenpuree vrij nat is, kan je hem even op het vuur opwarmen tot het vocht verdampt en de puree iets vaster wordt. Laat de pompoenpuree daarna afkoelen vooraleer je de gnocchi maakt.
  • Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat is en gebruik voldoende bloem bij het uitrollen van het deeg.
  • Proef één van de gnocchi vooraleer je ze uit het water schept. De kooktijd zou ongeveer moeten kloppen, maar als je je gnocchi iets groter gerold hebt, kan het wel wat langer duren. En het zou jammer zijn om na al dat rol-werk en niet perfect gegaarde gnocchi te eten.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Gnocchi van pompoen met appelsien-salieboter

Empty the Fridge - Pompoen gnocchi
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoenen
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoenen
Empty the Fridge - Pompoen gnocchi
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Voor de gnocchi
Voor de saus

Instructies

Voor de gnocchi
  1. Meng het eigeel met de pompoen- en de aardappelpuree.
  2. Meng de bloem met het zout en de nootmuskaat.
  3. Meng voldoende van het bloemmengsel door de pompoenpuree tot je een zacht, niet te plakkerig deeg bekomt.
  4. Kneed het deeg 2 minuten goed door elkaar en rol het vervolgens in 4 lange rolletjes van +/- 1,5 cm dik.
  5. Snijd de deegrolletjes in stukjes van 1,5 cm en rol ze door een beetje bloem. Schud de overtollige bloem af.
  6. Eventueel kan je met een vork over de gnocchi rollen om mooie kartelrandjes te bekomen.
  7. Kook de gnocchi gedurende 2 à 3 minuten in licht gezouten kokend water tot ze boven komen drijven.
  8. Maak ondertussen de saus.
Voor de saus
  1. Smelt de boter in een pan en laat ze kleuren tot ze net bruin begint te worden.
  2. Voeg de salieblaadjes toe en laat deze gedurende +/-1 minuut bakken tot ze krokant zijn.
  3. Voeg de gekookte, uitgelekte gnocchi toe en roer alles door elkaar.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg het sap van de halve appelsien toe.
  5. Schep de gnocchi in een bord, rasp er de Parmezaanse kaas over en dien onmiddellijk op.

Deel dit Recept

3 Commentaren
Laat een bericht na: