Make the most out of your ingredients

Glühwein siroop

Glühwein siroop

Empty the fridge - Gluhwein-siroop

Vandaag is het Kerstmis, dus een recept in de ‘Christmas-spirit’ lijkt me wel aan de orde!

Vorig jaar rond deze periode planden we op mijn werk een kerstreceptie. Omdat we veel te veel volk hadden uitgenodigd, verhuisden we uit plaatsgebrek iedereen naar de ‘koer’. Ideaal voor een Winterse receptie, maar toch een beetje fris. Om de koude tegen te gaan, dacht ik aan Glühwein.

Nostalgie: Schaatsen en warme wijn

Ik vrees dat dit toen lumineus lijkende idee vooral geïnspireerd was door herinneringen uit mijn jeugd, want het had niet bijster veel succes. Toen was het heel wat om met alle kinderen uit de buurt te gaan schaatsen op de bevroren rivierbedding en daarna – voor die ene keer op ’t jaar – een mini glaasje kruidige, stomende Glühwein in onze verkleumde handen te krijgen. Wat voelde ik mij ‘grown-up’ dat ik een vingerhoedje alcohol mocht nippen!  Zoals zo vaak met dingen die je al heel lang niet meer gezien (Dawsons Creek), gehoord (Clouseau) of geproefd (Leberkäse) hebt, was de herinnering aan die warme wijn beter dan de herbeleving ervan. Zoet en plakkerig was het goedje dat we gekocht hadden.

Bijgevolg staan er nu dus al één jaar twee grote flessen Glühwein stof te vangen in de keuken van ons kantoor. Tijd voor een alternatieve bestemming, zijnde Glühwein siroop.

Stroperig met gelatine

De bereiding kan bijna niet eenvoudiger: de Glühwein en suiker laten inkoken tot een stroperige consistentie. Maar omdat je anders wel heel lang moet wachten, heb ik een beetje vals gespeeld en na 30 minuten één blaadje geweekte gelatine toegevoegd. Laat de Glühwein siroop afkoelen en gebruik hem onmiddellijk, of giet hem over een en gesteriliseerde glazen fles of confituurpot. Aangezien de siroop enkel wijn en suiker bevat, zou hij op een koele, donkere plats toch wel een langere tijd goed moeten blijven.

Deze Glühwein siroop is heerlijk:

Zoet:

  • Bij pannacotta. Voeg er eventueel nog wat pitjes granaatappel of vers rood fruit aan toe.
  • Door dikke yoghurt geroerd.
  • Als sausje over gegrilde vijgen met een beetje ricotta.
  • In combinatie met partjes sinaasappel. Een eenvoudig kerst-dessert!
  • Als extraatje over chocoladetaart of -cake.
  • Of deze heerlijk klinkende combinatie van verkruimelde biscotti met pruimen en Glühwein siroop

Maar ook hartig, als apertief-dip voor blokjes Parmezaan of andere oude kaas.

Recept Afdrukken

Gluhwein siroop

Empty the fridge - Gluhwein-siroop
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Garnituur
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Winter
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
ml
Maaltijd Garnituur
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Winter
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
ml
Empty the fridge - Gluhwein-siroop
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Giet de fles Glühwein in en grote pot.
  2. Voeg enkele schillen sinaasappel en de peperkorrels toe.
  3. Laat de Glühwein gedurende +/- 30 minuten op een middelhoog inkoken tot deze en stroperige consistentie heeft. Bedoeling is dat de wijn tot ongeveer 1/3 reduceert.
  4. Voeg na 30 minuten één blaadje geweekte gelatine en roer deze er goed door tot de gelatine volledig opgelost is.
  5. Zeef de Glühwein siroop en laat hem +/- 2 uur afkoelen.
  6. Gebruik onmiddellijk, of giet hem over een en gesteriliseerde glazen fles of confituurpot.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: