Make the most out of your ingredients
title image

Gado gado (gestoomde groenten met rijst en pindasaus)

Gado gado (gestoomde groenten met rijst en pindasaus)

Empty the Fridge - Gado gado

Ben je net zoals ik iemand die altijd een heel assortiment aan groenten in huis haalt en dan van alles een beetje over heeft? En houd je van Indonesisch? Dan is Gado gado misschien iets voor jou.

Indonesische restjes

Gado gado is een gerecht op basis van gestoomde groenten met rijst en pindasaus. Of toch alleszins in mijn versie, want in het traditionele recept worden de groenten geblancheerd. In diezelfde versie worden enkel aardappelen, sperziebonen en witte kool als groenten gebruikt. Deze worden aangevuld met tofu, tempeh en hardgekookte eitjes. Ik ben niet zo’n fan van vleesvervangers en maak dit gerecht dus meestal gewoon met extra veel groenten.

Varieer

Onderstaand recept bevat de ingrediënten van een eerder klassieke Gado gado, want zelfs die varieert blijkbaar nogal vaak. Ik vind het persoonlijk wel lekker om hier – afhankelijk van de inhoud van je ijskast – wat mee te variëren. Zo is een Gado gado bijvoorbeeld ideaal om één van de volgende groenten in op te gebruiken:

  • Chinese kool,  witte kool of spitskool
  • Bloemkool of broccoli
  • Sojascheuten
  • Zoete aardappel, wortelen of pompoen
  • Courgette

Een Gado gado wordt zowel warm als koud gegeten. Perfect dus voor een warme zomerdag of als lunch voor de de dag erop. Vaak worden er ook basmatirijst, schijfjes komkommer en kroepoek bij geserveerd. De kooktijd van de basmatirijst heb ik niet mee gerekend. Als je er rijst bij serveert, kan je deze best eerst opzetten en dan starten met de instructies uit onderstaand recept.

Recept Afdrukken

Gado gado (gestoomde groenten met rijst en pindasaus)

Empty the Fridge - Gado gado
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hoofdgerecht
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Maaltijd Hoofdgerecht
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Empty the Fridge - Gado gado
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Voor de pindasaus
Voor de groenten

Instructies

Voor de groenten
  1. Stoom de groenten beetgaar (10 à 15 minuten). Houd rekening met het soort groenten dat je gebruikt. Hardere groenten zoals wortelen of pompoen kan je best iets langer laten garen dan sojascheuten of Chinese kool.
  2. Maak ondertussen de pindasaus klaar.
Voor de pindasaus
  1. Verhit de olie op een middelhoog vuur en fruit daarin de fijngehakte knoflook kort aan.
  2. Voeg vervolgens de overige ingrediënten en laat de pindasaus op een laag vuurtje pruttelen tot de groenten gaar zijn.
  3. Roer regelmatig goed door de saus. De pindakaas durft nogal gemakkelijk aan de bodem van de pan te blijven plakken.
  4. Schep de groenten op een bord en serveer met de pindasaus, hardgekookte eitjes en basmatirijst.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: