Make the most out of your ingredients
title image

Champignon strata

Champignon strata

Empty-the-fridge-Champignonstrata

Heb je nog wat oudbakken brood over van tijdens de week en zin in een hartig ontbijt? Dan is deze Champignon strata zeker het proberen waard. Strata is eigenlijk een ‘fancy’ naam voor broodpudding, maar dan de hartige variante. Net zoals bij een zoet broodpudding overgiet je oudbakken brood met een mengsel van ei en melk. In de plaats van suiker gebruik je dan kaas en verder gebruik je nog wat groenten en vlees.

Een oudbakken stockbrood of ciabatta zijn ideaal, maar je kan even goed pistolets of dik gesneden brood gebruiken.

Het basisrecept voor strata blijft altijd hetzelfde: oudbakken brood geweekt in een mengsel van ei en melk met kaas, maar…

je kan volop variëren met

cheddarKaas

Gruyere
Emmentaler
Parmezaan
Geitenkaas
Cheddar

aspergesGroenten

Champignons
Spinazie
Tomaten
Erwtjes

worstjesVlees

Spek of bacon
Ham
Een restje worst of kip

Empty the Fridge - Strata met zongedroogde tomatenSmaakmakers

Verse of diepgevroren kruiden
(peterselie, bieslook, basilicum, …)
Pesto
Zongedroogde tomaten

Lekkere strata combinaties zijn o.a.:

  • cheddar met spinazie
  • groene asperges en parmezaan
  • krab en pijpajuin met zure room
  • brocolli, mozarella en pesto

TIP/ Strata is een ideaal brunch-gerecht. Om het jezelf extra makkelijk te maken is het best de strata de avond op voorhand maken en afgedekt in de koelkast zetten. Zo kunnen alle smaken zich goed vermengen en hoef je de strata ’s morgens enkel maar in de oven te schuiven/

Recept Afdrukken

Champignon strata

Empty-the-fridge-Champignonstrata
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 480 minuten
Porties
Maaltijd Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 480 minuten
Porties
Empty-the-fridge-Champignonstrata
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Snijd het oudbakken brood in hapklare blokjes van +/- 2 cm en leg het op een bakplaat. Bak de blokjes brood gedurende +/- 20 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze mooi geroosterd zijn.
  2. Smelt de boter in een pan en fruit de ajuin en champignons gedurende +/- 10 min tot ze gaar zijn en al het vocht verdampt is.
  3. Meng het champignonmengsel met de stukjes brood.
  4. Doe de helft van dit brood-champignon mengsel in een ingevette ovenschaal.
  5. Verdeel de helft van de geraspte kaas en de bacon over het brood en maak vervolgens een tweede laag met de rest van het brood-champignon mengsel en de bacon.
  6. Meng de melk met de eieren, tijm peper en zout en giet over het brood in de ovenschaal.
  7. Dek de strata af met aluminiumfolie en plaats hem gedurende 8 uur in de ijskast.
  8. Haal de strata een kwartiertje voor je hem wil bakken uit de ijskast.
  9. Bak de strata afgedekt, gedurende +/- 30 min in een op 175°C voorverwarmde oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak de strata nog 15 min zodat hij een mooi korstje krijgt.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: