Bœuf bourguignon
Porties Prep Tijd
4personen 45minuten
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4personen 45minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de uitjes en snijd ze iets kleiner indien je sjalotjes gebruikt.
  2. Verwijder eventuele aarde van de champignons en snijd de voetjes eraf.
  3. Smelt de boter in een gietijzeren pot of stoofpan en fruit daarin de ajuin, fijngehakte knoflook en blokjes spek aan gedurende +/_ 5 minuten tot de ze mooi gekleurd zijn. Haal ze daarna uit de pan en zet opzij.
  4. Meng de bloem met een beetje peper en zout en wentel het vlees hierin tot het rondom rond met een laagje bloem bedekt is.
  5. Bak de stukjes rundvlees in het braadvocht van de spek tot de blokjes mooi gekleurd en een beetje krokant zijn. Hoogst waarschijnlijk zal je dit in meerdere keren moeten doen en af en toe wat extra vetstof moeten toevoegen.
  6. Giet de wijn in de pan en laat deze kort doorpruttelen om de alcohol een beetje te doen verdampen.
  7. Roer het aanbaksel los met een houten lepel en voeg vervolgens de blokjes vlees, rundsbouillon, tijm, laurier en marjolein toe.
  8. Roer de tomatenpuree erdoor.
  9. Breng het geheel kort aan de kook en ze het vuur daarna lager. Laat de Bœuf Bourguignon gedurende 2 uur sudderen. Schep tussendoor eventueel schuim weg met een schuimspaan.
  10. Laat gedurende het laatste uur de schijfjes wortel mee garen.
  11. Voeg vlak voor het einde de gefruite ui en spekjes en de kort gebakken champignons toe.
  12. Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
  13. Dien onmiddellijk op met fijngehakte peterselie en gekookte bvb. aardappelen of puree.