Make the most out of your ingredients

Bara Brith ‘Welsh tea cake’

Bara Brith ‘Welsh tea cake’

Empty the Fridge - Bara Brith - Welsh tea cake

Restjes thee opgebruiken

Met het herfstachtige regenweer van de afgelopen dagen is voor mij ook de periode van het theedrinken aangebroken. Een gezellige kop stomende thee. Meestal zet ik een grote pot, maar die geraakt vaak niet helemaal op.

Lichte kruidenthee of fruitthee zet ik dan meestal in de koelkast om er een icetea van te maken. Maar zwarte thee vind ik daar minder geschikt voor. Hij is vaak te straf van smaak en bovendien vind ik dat guur herfstweer vraagt voor warmte, gezelligheid en een stukje cake bij de thee.

Heb je nog wat zwart thee over? Gebruik de warme thee om gedroogde vruchten te weken voor deze kruidige cake.

Bara Brith ‘Welsh tea cake’

Bara Brith ‘Welsh tea cake’ is ideaal voor wanneer je nog wat zwarte thee overhebt. De naam Bara Brith betekent in de Welsh taal zoveel als gespikkeld brood. Het krijgt zijn specifieke smaak door gedroogde vruchten gedurende een nacht te weken in zwarte thee. Traditioneel wordt deze cake bij de middag thee gegeten, bestreken met wat boter. Je kan de cake ongeveer 1 week in een luchtdichte doos bewaren of invriezen voor later.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Bara Brith 'Welsh tea cake'

Empty the Fridge - Bara Brith - Welsh tea cake
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Gebak
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
middelgrote cakes
Maaltijd Gebak
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
middelgrote cakes
Empty the Fridge - Bara Brith - Welsh tea cake
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Breng je overschotje thee terug aan de kook en laat het gedroogd fruit er gedurende de nacht in wellen. Of zet een verse pot thee.
  2. Meng in een grote kom de 2 soorten bloem met het bakpoeder, de rietsuiker en specerijen.
  3. Klop het ei en roer het samen met de abrikozenconfituur en het gedroogde fruit en de thee door de droge ingrediënten.
  4. Vet 1 middelgrote cakevormen in met wat olie of boter en bekleed ze met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en bak de cake +/-45min tot 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven (of tot een spies in het midden steekt er schoon uit komt).
  5. Laat de cake 15 min in de vorm afkoelen vooraleer je hem omdraait en volledig laat afkoelen of een rekje. Je kan de cake ongeveer 1 week in een luchtdichte doos bewaren of invriezen voor later.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: