Make the most out of your ingredients

Kan je kaas invriezen?

Ontdek de do's & dont's als je kaas wil invriezen

– Kan je kaas invriezen?

Gooi je regelmatig kaas weg die al een tijdje in je ijskast ligt? Je kan ze gemakkelijk opgebruiken in allerhande gerechten zoals quiches, piadina’s of quesadillas, maar een andere optie is om de kaas in te vriezen.

De gouden regels voor het invriezen van kaas

Om kaas in te vriezen kan je best de volgende regels in acht nemen, maar verder is het vrij eenvoudig.

Vries geen fijne of zachte kazen in

Door het hoge vochtgehalte in kaas, wordt deze nadat ze ingevroren is geweest vaak brokkelig. In zachte kazen vormen gemakkelijk ijskristallen die tijdens het ontdooien dan de moleculaire structuur van de kaas afbreken en een heerlijke kaas in een zielig hoopje veranderen. Ook zachte kazen zoals ricotta, mozzarella, roomkaas en feta kan je – om dezelfde reden – best niet invriezen.

Harde kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen

Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen. Of nog gemakkelijker…

Heb je nog een open zakje geraspte kaas in je ijskast liggen?

Bewaar geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in de diepvries. Zo heb je de volgende keer snel geraspte kaas bij de hand voor door voor kaassaus of om een ovenschotel te gratineren.

Gebruik ingevroren kaas enkel om mee te koken

Eens je kaas ingevroren en terug ontdooid hebt, is het best om deze enkel nog in warme bereidingen te gebruiken en dus niet zo, rauw op bijvoorbeeld de boterham te eten.

Nog wat extra tips en weetjes over het invriezen van kaas

  • Ingevroren kaas kan je gemiddeld 3 maanden in de diepvries bewaren.
  • Heb je nog wat plakjes kaas en ham liggen? Maak dan croque monsieurs en vries deze – individueel verpakt – in.
2 Commentaren
  • maart 29, 2015

    Hey Jennifer, ondertussen heb ik je toegevoegd aan mijn feedly. Ik voel dat ik nog veel van je ga leren 😉
    ik wacht alvast op de tiramisu van oreo’s 🙂

Laat een bericht na: