Make the most out of your ingredients
title image

Hoe groenten en fruit bewaren voor later

Hoe groenten en fruit bewaren voor later

September was dit jaar een echte ‘Indian Summer’ met heerlijk zacht en zonnig weer. En het resultaat is te zien in mijn wekelijks groentepakket. Veel sla, kolen zoals Spitskool, Chinese kool en paksoi, massa’s rapen, kleine pepertjes. September en Oktober zijn sowieso maanden waarbij er een overvloed aan seizoensgebonden groenten is. Bekijk het overzicht hier.

Hoe groenten en fruit bewaren voor later

Als je geen blijf weet met de royale oogst uit je moestuin of beslist om lekker ‘old-school’ groenten en fruit te bewaren voor later, zet ik een aantal handige methodes die ik zelf regelmatig toepas/uitprobeer even op een rijtje.

1. Invriezen voor later

Groenten

Het handigst en snelst is natuurlijk invriezen. Zorg ervoor dat je je groenten kort blancheert en vervolgens goed invriest en verpakt. Lees dit bericht voor de precieze blancheer-tijden en hoe lang je je groenten zo kan bewaren.

4 tips om groenten te blancheren en in te vriezen voor later >

Back-up smooties

Met deze back-up smoothies kan je eender welke combinatie van fruit (en bladgroenten) die je lekker vindt op deze manier invriezen. Combineer met amandelmelk ijsblokjes en blender tot een gezonde smoothie.

2. Chutney, pickles & confituur

Chutney komt bij mij met stip op de tweede plaats om een mix van groenten en fruit voor lange tijd te bewaren. Deze snel klaar te maken zoet-zure variante van confituur smaakt heerlijk bij pikante curry’s of op een boterham met kaas. Klassiekers zijn groene tomaten chutney, met mango, of pruimen en vijgen. Bekijk hieronder mijn recept voor chutney van appel en bosbessen.

Chutney van appel en bosbessen >

Dit recept voor Piccalilli van Jamie Oliver is ook een topper!

Zelf ben ik geen confituur mens. Ik vind al dat koken, pruttelen, steriliseren en wat er nog meer bij komt kijken persoonlijk veel te veel werk in vergelijking met mijn jaarlijkse jam-consumptie. Dus blijft het bij mij beperkt tot maaksels zoals deze snelle chia-jam. Maar bij Madam Confituur vind je ongetwijfeld bakken inspiratie.

4. Ingelegd

Groentjes in ’t zuur

Een vriend van mij is in een ‘augurk-pekel-trip’ geschoten, maar je kan ook snelle groentjes in ’t zuur maken zoals deze courgettes of bietjes in ’t zuur. De basis is steeds een oplossing van water, azijn suiker en zout en afhankelijk van welke groenten je wil inleggen, voeg je kruiden naar smaak toe.

Of check eens dit recept voor paprika’s ingelegd in olie.

5. Fermenteren

Momenteel staan er 2 bokalen kimchi in mijn voorraadkast te fermenteren. En grote spitskool lag al meer dan een week eenzaam in mijn groenteschuif en die radijzen raakten ook niet echt op. Dus schuimde ik het internet af voor een recept voor kimchi om een mix van spitskool, wortel, radijs, raap, peer en lente-ui te bewaren voor later. De pikante saus maakte ik van zelfgedroogde chilivlokken.

Traditioneel wordt kimchi gemaakt van Chinese kool, wortel en Chinese rettich, maar eigenlijk kan je er allerlei groenten in kwijt. Nog een weekje wachten vooraleer ik weet of de fermentatie goed gelukt is. Ik houd jullie op de hoogte van het resultaat.

Er zijn nog tal van andere methodes om groenten en fruit te bewaren voor later, maar bovenstaande zijn degene die ik zelf af en toe probeer. Wordt vervolgd…

Bewaren

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: