Make the most out of your ingredients

5 tips om geopende rode wijn optimaal te bewaren

5 tips om geopende rode wijn optimaal te bewaren

Empty the Fridge - 5 tips om geopende rode wijn optimaal te bewaren

Daar staat ze dan… die voor 3/4 volle fles rode wijn. Gewoon nog één laatste glaasje terwijl je weet dat je de rest van de week weinig thuis zal zijn en je de inhoud 9 van de 10 in de gootsteen zal gieten…

Maar niet met deze 5 tips om geopende rode wijn optimaal te bewaren!

1. De stop erop

Wanneer wijn in contact komt met zuurstof veranderd deze mettertijd in azijn en wordt hij dus zuur. Je kan dus best zo snel mogelijk de stop terug op de fles zetten wanneer je deze niet onmiddellijk gaat opdrinken.

Tip: Gebruik je de oorspronkelijke kurk? Zet hem dan in de oorspronkelijke richting terug op de fles. M.a.w. met de kant van de kurk die reeds in contact is geweest met de wijn.

2. Of haal de kurk er nooit af met Coravin

Deze tip is er eentje voor als je echt een dure fles opentrekt en niets van de smaak verloren wil laten gaan. Het Coravin-systeem drukt een holle naald door de kurk zodat het toegang krijgt tot de wijn. De wijn zal, wanneer je op een knopje aan de bovenkant drukt, gemakkelijk door de holle naald in je glas vloeien. Wanneer je klaar bent met schenken is het tijd om de naald te verwijderen waarna de kurk weer verzegeld is en je wijn niet zal oxideren.

Handig om gedurende langere tijd je rode wijn optimaal te bewaren Er hangt wel een ‘hefty’ prijskaartje aan vast.

3. Zo min mogelijk lucht

Je wil zoveel mogelijk alle contact van de wijn met de lucht vermijden. De kruk erop zetten helpt al, maar in de fles zit reeds lucht. Heb je bvb. een halfvolle fles van 75 cl? Overweeg dan om de wijn met een trechter over te gieten in een kleinere fles. Zo zal er bovenaan de fles minder lucht aanwezig zijn, wat de houdbaarheid ten goede komt.

Tip: Er zijn speciale stoppen te koop die je wijnfles vacuüm trekken en zo alle overtollige lucht verwijderen.

4. In de frigo

Eens je je geopende wijn overgegoten en goed afgesloten hebt, zet je hem best in de ijskast. De lagere temperatuur vertraagt het ‘afbraak-proces’ van de wijn, waardoor je hem langer kan bewaren.

Tips:

  • Bewaar de fles wijn altijd rechtop om het aan de lucht blootgestelde oppervlak te verkleinen. Dus nooit plat!
  • Haal de fles een half uurtje vooraleer je de wijn wil opdrinken uit de ijskast.

5. Gebruik hem op

Als je geopende rode wijn ondanks de bovenstaande tips toch wat te lang is blijven staan en niet meer zo heel lekker proeft, zijn er nog altijd een paar manieren om hem op te gebruiken in de keuken.

Enkel van mijn favorieten:

Empty the fridge - Rode wijn saus
Maaltijd Saus
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Rode wijn saus
Maaltijd Saus
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Rode wijn saus
Empty the fridge - Rode wijn saus

Bewaren

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: